Reizen en wonen in Egypte of Soedan

 1. Laatst bijgewerkt op

Woont u in Egypte of Soedan? Inschrijving in het consulaire bevolkingsregister is niet verplicht, maar wel aan te raden. Enkel Belgen die ingeschreven zijn in het consulair bevolkingsregister kunnen administratieve bijstand krijgen, zoals die wordt aangeboden door de gemeenten in België. Geregistreerde Belgen kunnen ook rekenen op een efficiëntere consulaire bijstand in geval van nood.

Bezoek je Egypte of Soedan als toerist? Bekijk dan hieronder onze informatie over Travellers Online.
 

Reisadvies


Het reisadvies voor Egypte en voor Soedan kunt u lezen op de algemene website van de FOD Buitenlandse Zaken


Belgen in nood


Ondanks alle voorzorgsmaatregelen, bevindt u zich in een noodsituatie. Wat te doen? Lees verder...


Contactgegevens voor Belgen in nood


Voor dringende gevallen (ongevallen, verlies/diefstal documenten, etc. - geen visa!) na de werkuren en tijdens het weekend kunnen Belgen de Ambassade in Caïro bereiken via het noodnummer +20 (0)122 210 34 33.


Praktische raadgeving aan Belgen in Egypte


Deze informatie is belangrijk voor alle Belgen in Egypte, zowel voor Belgen die officieel zijn ingeschreven in de consulaire registers van deze post, als voor Belgen die op tijdelijke doorreis zijn, en die als toerist in Egypte verblijven.

Een aantal elementaire voorzorgsmaatregelen belangen ons allemaal aan. Ter herinnering, vergeet niet dat het verstandig is om:

 • uw paspoort minstens 7 maanden voor de vervaldatum te vernieuwen. Vele landen weigeren de toegang tot het grondgebied aan personen in het bezit van een paspoort dat minder dan 6 maanden geldig is.
 • ons steeds op de hoogte te houden van elke wijziging in uw mail- en verblijfsadres, telefoon, gsm of fax.
 • uw benzinetank bij te vullen zodra het reservoir nog maar voor de helft gevuld is.
 • altijd het volgende in huis te hebben: 
   
  • een voorraad drinkbaar water en voedsel voor een week
  • een voorraad contant geld
  • een EHBO-kit voorzien van, bijvoorbeeld, windsels, aspirine, alcohol, antiseptica, een middel tegen buikloop, ontsmettingsmiddel, waterzuiveraars, mes of schaar. 
    
 • een autonome lichtbron(nen) bij de hand te houden evenals uw meest gebruikte batterijladers (telefoon/laptop).
 • altijd een tasje bij de hand te houden met uw identiteitsdocumenten, (Belgisch) paspoort, kredietkaart; documenten die u niet dagelijks gebruikt maar die onmisbaar zijn in geval van haastig vertrek.
 • een of twee routes (met de wagen of te voet) naar het verzamelpunt van uw zone/sector uit te proberen.

In geval van veiligheidsrisico of andere crisis:

 • Weet dat wij om organisatorische redenen het land in verschillende geografische zones hebben ingedeeld en de stad Cairo in verschillende sectoren. In elk van die zones en sectoren kunnen wij rekenen op de vrijwillige hulp van landgenoten die hebben aanvaard als sectorhoofd op te treden. Ik maak van deze gelegenheid gebruik om ze te danken voor hun toewijding. Deze sectorhoofden zijn uw en onze tussenpersonen. Het is via hen dat wij u in geval van (ernstige) crisis, naast de informatie op onze website, de meest relevante aanbevelingen, inlichtingen en eventuele instructies zullen meedelen.
 • Bij uw inschrijving of eerste contact met de Ambassade werden u de contactgegevens van uw sectorhoofd meegedeeld. (Zo niet, gelieve ons dit te signaleren.) Wij raden u aan het contact met hem/haar te onderhouden.
 • In geval van ernstige crisis is het mogelijk dat de Ambassade haar landgenoten van een bepaalde zone of sector aanraadt samen te komen op het verzamelpunt dat, in akkoord met de betrokken verantwoordelijken, per zone of sector werd vastgelegd. Gelieve er rekening mee te houden dat een dergelijke samenkomst niet kan gebeuren op kosten van de Belgische Schatkist. 


Travellers Online


In elk land kunnen er crisissen, aanslagen of ongelukken gebeuren. Registreer uw reis via Travellers Online. Zo kan de FOD Buitenlandse Zaken u indien nodig makkelijker informeren en ondersteunen. Uw contactgegevens blijven steeds vertrouwelijk.


Wanda


Wanda informeert reizigers over de gezondheidsrisico's die ze lopen afhankelijk van hun bestemming. Met dit instrument wil het Antwerpse Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) mensen bereiken die momenteel in het buitenland zitten. Meer informatie...